Kansainväliset lennot

Saavu ajoissa ja valmistautuneena

Suosittelemme saapumaan lentoasemalle vähintään kolme tuntia ennen kansainvälisen lennon aikataulun mukaista lähtöä.

Tarkista matkakohdettasi mahdollisesti koskevat matkustusrajoitukset. Jos matkakohteesi edellyttää erityisiä matkustusasiakirjoja, muistathan ottaa niistä täytetyn kopion lentokoneeseen.

Ulkomaanmatkan valmistelu

Kansainvälisen matkailun ei tarvitse olla monimutkaista – varmista vain, että sinulla on kaikki tarvittavat matkustusasiakirjat ja muut vaaditut asiakirjat. Ulkomaanmatkoilla on omalla vastuullasi varmistaa, että sinulla on kaikki maahanpääsyyn ja maiden läpi matkustamiseen tarvittavat asiakirjat. Sama pätee, kun matkustat takaisin kotiin.

Aluksi:

 1. Jokainen matkustaja iästä riippumatta tarvitsee omat matkustusasiakirjansa.
 2. Käytä tietoja aina juuri siinä muodossa, kun ne ovat passissa (varauksia tehdessä ja asiakirjoja täytettäessä)
 3. Tarkista kaikkien kohde- ja läpikulkumaiden konsulaateista, että täytät kaikki matkustusvaatimukset.
 4. Osa maista vaatii todisteen siitä, että sinulla on paluu- tai jatkomatkalippu, vierailukohteen osoite ja riittävästi varoja vierailun ajaksi.

Matkustusvaatimukset ja -asiakirjat

Muista ennen matkaa tarkistaa maahantulovaatimukset kunkin suunnitellun vierailumaan konsulaatista. On omalla vastuullasi, että sinulla on asianmukaiset ulkomaanmatkaan tarvittavat asiakirjat. Jos sinulla ei ole vaadittuja asiakirjoja ja henkilöllisyystodistuksia, et pääse koneeseen ja olet vastuussa siitä mahdollisesti aiheutuvista kustannuksista.

Passi

Kaikilla kansainvälisillä matkoilla tarvitaan passi. Tarvitset ulkomaanmatkalla aina passin, jotta sinut päästetään kansainväliselle lennolle ja kohdemaahan. Yhdysvaltalaista passikorttia ei hyväksytä henkilötodistukseksi kansainvälisillä lennoilla.

Passin on täytettävä seuraavat ehdot:

 • Voimassa vähintään kuusi kuukautta päivästä, jolloin saavut kohdemaahan.
 • Hyväkuntoinen, eli siinä ei ole tavallista kulumista pahempia vaurioita eikä merkittäviä muutoksia. Et välttämättä pääse koneeseen, jos passisi vaikuttaa vaurioituneelta tai muokatulta.

Yhdysvaltain kansalaiset voivat käyttää mitä tahansa valtion myöntämää henkilötodistusta Yhdysvaltojen, Puerto Ricon ja Yhdysvaltain Neitsytsaarten välillä matkustamiseen.

Lisätietoja Yhdysvaltain passeista Avaa toisen sivuston uuteen ikkunaan, joka ei ehkä ole käytettävyysohjeiden mukainen

Viisumit ja Visa Waiver -ohjelma

Passin lisäksi joihinkin maihin vaaditaan viisumi. Jos matkustat Yhdysvaltoihin alle 90 päivän ajaksi, Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusministeriö (Department of Homeland Security) vaatii viisumivapausohjelman (Visa Waiver Program) piirissä olevia matkustajia hankkimaan sähköisen ESTA (Electronic System for Travel Authorization) -matkustusluvan. Hakemus on tehtävä viimeistään 72 tuntia ennen matkaa Yhdysvaltoihin, mutta suosittelemme hakemaan lupaa jo matkan suunnitteluvaiheessa. Jos saavut lentoasemalle ilman voimassa olevaa ESTA-matkustuslupaa, et pääse nousemaan koneeseen.

Myönnetty ESTA-matkustuslupa

 • on voimassa kaksi vuotta tai kunnes passin voimassaoloaika umpeutuu (kumpi tapahtuu ensin)
 • oikeuttaa useaan maahantuloon Yhdysvaltoihin
 • ei takaa pääsyä Yhdysvaltoihin, vaan antaa ainoastaan luvan nousta Yhdysvaltoihin suuntaavaan liikennevälineeseen.

Yhdysvaltoihin Visa Waiver -ohjelmalla matkustamisen ehtona on, että jokaisella matkustajalla on koneellisesti luettava passi. Jos passissa ei ole koneellisesti luettavaa kohtaa, tarvitaan voimassaoleva viisumi.

Jokaisella Yhdysvaltoihin Visa Waiver -ohjelman perusteella matkustavalla pitää olla:

 • Voimassa oleva koneellisesti luettava passi (e-Passport), jonka kannessa on tämä tunnus
 • Voimassa oleva ESTA-matkustuslupa

Jos esität muun kuin koneellisesti luettavan passin, sinulla pitää olla voimassa oleva Yhdysvaltain viisumi. Muuten et voi nousta lentokoneeseen etkä tulla Yhdysvaltoihin.

Australiaan This content can be expanded
Kanadaan This content can be expanded
Chilestä This content can be expanded
Kuubaan This content can be expanded
Curaçaoon This content can be expanded
Uuteen-Seelantiin This content can be expanded
Peruun tai Perusta This content can be expanded

Terveysvaatimukset

Matkustamista varten saatetaan vaatia rokotuksia matkan lähtö- tai kohdepaikasta riippuen.

CDC:n matkustustietoja Avaa toisen sivuston uuteen ikkunaan, joka ei ehkä ole käytettävyysohjeiden mukainen

Australian lääkityskäytäntö

 • Ilmoita kaikki henkilökohtaiset lääkkeet saapumiskortissasi.
 • Kuljeta mukanasi lääkitykseen liittyviä asiakirjoja, jotta voit selittää lääkkeen tarpeellisuuden.
 • Jos sinun on käytettävä injektioruisketta lennon aikana, tarvitset lääkärintodistuksen. Siitä on käytävä ilmi lääketieteellinen syy, jonka vuoksi sinun on käytettävä lääkettä lentokoneessa.
 • Jos mukanasi ei ole asianmukaisia asiakirjoja, lääkkeet saatetaan takavarikoida.

Nicaragua: Keltakuumerokotteen vaatimus

Keltakuumerokote on pakollinen matkustettaessa Nicaraguaan, jos olet käynyt tai tehnyt välilaskun seuraavissa maissa edellisten 30 päivän aikana:

 • Argentiina
 • Bolivia
 • Brasilia
 • Kolumbia
 • Ecuador
 • Ranskan Guayana
 • Panama
 • Paraguay
 • Peru
 • Venezuela
 • Kaikki Afrikan maat

Jos et voi esittää pätevää todistusta keltakuumerokotuksen saamisesta, sinulta evätään pääsy Nicaraguaan, ja sinun on palattava lähtömaahasi seuraavalla mahdollisella lennolla.

Kemialliset suihkeet kansainvälisillä lennoilla

Tiettyjen maiden lennoilla edellytetään, että matkustamo käsitellään hyönteissumutteella hyönteisten ja tautien leviämisen ehkäisemiseksi. Yhdysvaltain liikenneministeriöltä saa kattavat tiedot käytetystä sumutteesta sekä maista, jotka edellyttävät sen käyttöä.

Lentokoneen hyönteistorjuntavaatimukset Avaa toisen sivuston uuteen ikkunaan, joka ei ehkä ole käytettävyysohjeiden mukainen

Ruumaan menevät sekä käsimatkatavarasi saatetaan suihkuttaa tai sumuttaa saapumisen yhteydessä virusten ja taudinaiheuttajien torjuntatoimenpiteiden paikallisten ohjeiden mukaan. Tämän suorittavat paikallisviranomaiset, ei American Airlines.

Matkustus- ja terveysrajoitukset matkakohteittain Avaa toisen sivuston uuteen ikkunaan, joka ei ehkä ole käytettävyysohjeiden mukainen

Verovapautukset

Sinulla voi olla oikeus saada palautus joistakin matkalipun hintaan sisältyvistä veroista, jos täytät verovapautusta koskevat ehdot ja jos matkareittiisi kuuluu:

 • Yhdysvaltain ja Meksikon välinen matka (mukaan lukien Kanadan ja Meksikon välinen matka Yhdysvaltain kautta)
 • Kansainvälinen Belizestä, Kolumbiasta tai Trinidad ja Tobagosta alkava lento
 • Kansainvälinen matka, joka päättyy Kolumbiaan

Verovapautukset

Yhdysvaltojen tulli- ja rajavartiolaitos

Lisätietoja kaikkia Yhdysvaltoihin tai Yhdysvalloista matkustavia koskevista säännöistä ja menettelytavoista.

Matkavihjeitä Avaa toisen sivuston uuteen ikkunaan, joka ei ehkä ole käytettävyysohjeiden mukainen

Matkustajan ennakkotiedot (API)

Rajavalvonnan tehostamiseksi matkustajien tiedot siirretään matkustajien ennakkotietojen (Advanced Passenger Information, API) järjestelmän kautta Yhdysvaltojen tulli- ja rajavalvontalaitokselle (U.S. Customs and Border Protection), joka tarkistaa matkustajien tiedot ennen lennon laskeutumista.

 • Kaikkien Yhdysvaltoihin saapuvien ja sieltä lähtevien kansainvälisten lentojen on lain mukaan annettava API-tiedot.
 • American Airlines / American Eagle -lentojen API-tiedot lähetetään myös muiden maiden tulli- ja maahanmuuttoviranomaisille, jos laki niin vaatii.
 • Tietojen jakaminen on Yhdysvaltojen lentoliikenteen ja kuljetusten turvallisuuslain (Aviation and Transportation Security Act) mukaisesti pakollista.

US-VISIT-ohjelma

Kaikki Yhdysvaltoihin tulevat vierailijat Kanadan kansalaisia lukuun ottamatta valokuvataan ja heiltä otetaan sormenjäljet. Vierailijat rekisteröidään automaattisesti US-VISIT-ohjelmaan, kun he menevät tulli- ja rajavartiolaitoksen tarkastuksen läpi.

Tietoja US-Visit-ohjelmasta Avaa toisen sivuston uuteen ikkunaan, joka ei ehkä ole käytettävyysohjeiden mukainen

TSA Secure Flight -matkustajatiedot

Secure Flight -matkustajatiedot tarkoittavat TSA:n matkustamista varten vaatimia perushenkilötietoja. Tiedot kerätään varauksen tai lipunmyynnin yhteydessä.

TSA Secure Flight -turvatarkastusohjelma

Kansainvälinen matkailu vauvojen ja lasten kanssa

Kaikilla lapsilla iästä riippumatta on oltava passi ja kaikki kohdemaiden vaatimat matkustusasiakirjat. Jos matkustat kansainvälisesti alle 18-vuotiaan seurassa, sinulta saatetaan pyytää kirjallinen todistus suhteenne luonteesta. Lisäksi saatat tarvita kirjallisen suostumuksen tai luvan matkustavan lapsen vanhemmalta tai huoltajalta, joka ei ole paikalla.

Lasten kanssa matkustaminen

Lennätkö jonkun kumppanimme lennolla?

Finnairin matkustustiedot Avaa toisen sivuston uuteen ikkunaan, joka ei ehkä ole käytettävyysohjeiden mukainen